Liever een ander

De les is afgelopen. Op één student na is iedereen vertrokken. Ze draalt met het inpakken van haar tas, helpt met het rechtzetten van het meubilair en gooit een propje en koffiebeker in de afvalbak.

‘Ik vind het helemaal niet fijn om mezelf te zijn’ zegt ze.

Eerder die ochtend verzorgde ze een mini-les. Tijdens de feedbackronde vertelde ze dat ze anderen niet durft aan te spreken op vervelend gedrag omdat ze bang is onaardig gevonden te worden. ‘Je moet gewoon jezelf zijn’, is de feedback die ze van een klasgenoot krijgt.’. ‘…en als ik niet zit op te letten of je les verstoor dan zeg je dat gewoon tegen me’, vult hetzelfde meisje aan.

‘Dat durf ik gewoon niet’, gaat ze verder. ‘Maar als ik in een rol zit en acteer, dan durf ik alles. Dan speel ik een ander. Dat vind ik zo fijn, ik zou het liefst altijd willen acteren.

‘Speel je ook bij een toneelgezelschap?’, vroeg ik. ‘Jaha’, antwoord ze gretig, ‘Iedere week repeteren we’.

‘Misschien dat je de regisseur kan vragen om te leren dicht bij jezelf te spelen. Dan wordt je al spelend jezelf. Dat lijkt me fijn voor je, want je hebt een heel leuk zelf, vind ik’.

Ze laat dit even op zich inwerken.

‘Heb je al eens overwogen om auditie te doen bij een toneelschool?’.

‘Jawel’, maar van mijn ouders moet ik naar een opleiding met baangarantie’.  Dit zegt ze quasi opgewekt. Alsof ze de visie van haar ouders wel begrijpt.

Een leuke jonge meid, aan het begin van haar leven, die in een voor haar ouders passend perspectief wordt geduwd. Een opleiding met baangarantie. Lekker belangrijk; garantie op werk of ‘iets’ bereiken. Met een toneelschooldiploma bereik je niet ‘iets’. Nee, je wordt daar hoogstens een mooi mens van, creatief, spelend door het leven, vrij, vol zelfvertrouwen. Maar ja , dat is niet ‘iets’ en rijk wordt je daar ook niet van’.

‘Gelukkig duurt deze opleiding nog maar een jaar’ opper ik. ‘Als je je nu al oriënteert op audities, en je eventueel al opgeeft. Dan kun je na je diplomering misschien direct door naar de toneelschool’.

Ze keek me verbaasd en vol ongeloof aan. Dan gaat het licht in haar ogen aan. Deze mogelijkheid had ze nog niet gezien.

Diep van binnen weet ze heel goed wat ze wil. Dat kan ook niet anders met zo’n mooi zelf.